Solens effekt på huden

Solen har en merkbar effekt på huden, men vi ser ikke ut å bli enige om vi bør holde oss unna den eller ikke. Mens vi tidligere har hørt at det er svært viktig for oss i Norden å absorbere så mye D-vitamin vi kan i sommerhalvåret, sier andre igjen at faren for hudkreft overgår de positive effektene, og at vi bør få vitaminet fra andre kilder.

Elastikk i underhuden

Under huden i ansiktet og hendene ligger muskelgruppene vi bruker mest, og derfor blir elastikken i de samme områdene slitt før huden på resten av kroppen. Det er med andre ord to faktorer som forårsaker rynker, og bare én av dem kan vi forhindre i en begrenset grad. Så hvor lenge kan vi unngå aldringen av huden vår ved å utsette oss mindre for solens stråler?

Østrogen og pigmentflekker

I tillegg til aldring vil bruk av høy solfaktor minske risikoen for hudsykdommer og flekkete pigmentering. Ujevn farge forekommer oftere hos kvinner enn menn, fordi hormonet østrogen forårsaker pigmentflekker og føflekker på hud som blir eksponert for sol. Kvinner som går på hormonell prevensjon er spesielt anbefalt å bruke høy solfaktor. På grunn av dårlig informasjon fra leger rundt dette, har mange oppsøkt hudklinikker for å fjerne flekker, og har tatt opp forbrukslån med billige renter fra centum.no for å betale kostnadene.

Engelsk studie

En ny studie er en god nyhet for oss som ønsker en ung og elastisk hud så lenge som mulig. Solens effekt på huden har mye mer å si for aldring enn det man tidligere har trodd, og i motsetning til hvordan vi bruker musklene våre er dette noe vi kan forhindre. Solen står faktisk for 80% av aldringen av huden, konkluderte en studie utført av det medisinske tidsskriftet Clinical, Cosmetic And Investigational Dermatology. Studien forsket på huden til 298 kvinner. Kvinnene var delt inn i to testgrupper, hvorav én solte seg mye, mens den andre brukte høy solfaktor og unngikk direkte sollys. Studien tok hensyn til røyking, matvaner, søvn og stress. Resultatene viste at solens effekt alene hadde mye mer å si for overfladiske og dypere rynker enn andre faktorer. Dette er på mange måter en god nyhet, siden vi da kan forhindre og begrense eksponeringen for UV-stråler.

Stress og andre faktorer

I studien ble kvinner mellom 30 og 78 år undersøkt av forskere og hudleger, som til slutt konkluderte med at solen har skylden i 80,3% av hudens aldring. Det ble tatt hensyn til andre faktorer som tobakk, ernæring, stress og luftforurensing. Etter en viss alder er det selvfølgelig ikke mulig å unngå tidens tann og gravitasjonens effekt på kroppen vår, men mye sol førte til at ansiktet ble rynkete lenge før resten av kroppen. Under studien ble det klart at kombinasjoner av tobakk og sol ga sterkere effekt enn hver av faktorene alene.