Akner

Akner er også kjent som kviser eller hormonfremkalt betennelse i talgkjertlene. I vestlige samfunn er det helt normalt å ha akner i puberterten og i tenårene, men man kan også ha det med seg i voksen alder. Normalt er menn hardere rammet enn kvinner.

Årsakentil akne er økt talgproduksjon, som skyldes et samspill mellom talgkjertlene og en stimulering av androgener, eller som man kaller det mannlige kjønnshormoner. Disse finnes også finnes hos kvinner, ikke fordi det er for mye androgener, men mest sannsynlig fordi det er arvelig, på grunn av sterk hormonstimulering.

I årtusner av år har kinesisk og indisk medisin delt opp ansiktet i forskjellige soner, de forklarer hvilke indre organer og tilstander aknene kommer fra. De fleste grunnene til utbrudd kommer fra kroppens indre helse.

Noen eksempler er:

Akner på nesen, kan skyldes dårlig mat og dårlig fordøyelse.

Akner på kinnene, kan skyldes stress, en annen ting er mobiltelefonen, som treffer inntil huden, og da oppstår det bakterier. Har du allergier eller røyker, kan det også føre til utbrudd.

Akner på haken, da kan den hormonelle ubalansen ha skylden, og eventuelt problemer med magen og tarmene.

Akner på kjevepartiet kan skyldes menstruasjon og organene som jobber med fordøyelsen, men også hormonell ubalanse.

Det finnes flere forskjellige varianter av akne.

Den vanligste formen er Akne Vulgaris, de dukker opp som oftes fra øvre del av brystet og ryggen og opp i ansiktet, de er røde knuter med og uten pussdannelse.

En annen variant som også er vanlig er Komedonakne, den har mindre betennelserforandringer, men består av tallrike komedoner, som også er normalt i Akne Vulgaris.

Det finnes også to mer alvorlige former for akne som heter Akne Conglobata og Akne Cystica, her kan betennelsesforandringene som er dyptliggende oppstå i ansiktet, på ryggen eller brystet. Det er mye puss, som gjerne fører til skorper og som fører til arr i ettertid. Her må man få en behandling av aknemedisinen Isotretinoin eller antibiotika, kirurgi kan også være nødvendig med store knuter.

Behandling av akne vulgaris (vanlig akne) er vanskelig å gjøre noe med på kort tid.

Er du lettere angrepet, kan reseptfrie produketer prøves ut først. Da kan man finne produkter på apoteket, de kan også fungeres mot hudormer. Noen kremer kan få en lettere uttørret effekt på huden, men da kan fuktighetskremer brukes. Har du masse akner, bør du først kontakte en lege som kan se på dem, da kan man eventuelt få resept på diverse kremer, eller om det er behov for antibiotika eller Isotreinointabletter, som er den mest effektive behandlingen for de som er hardest rammet.Hos jenter/kvinner kan man prøve å bytte p-pillemerke.

Man må prøve ut behandlingen i minst to til tre måneder for å se om det fungerer, for å se om man må skifte over til en annen behandling.