Kløende hud

Stimulering av sansenerver i huden, kan skyldes kløe i huden.

For huden blir gjerne tørrere med alderen, så kløende Kløende hudhud er som regel forårsaket av tørr hud.

Men kan også være allergier.

Tørr hud er en av de vanligste årsakene til kløe. Vasker man og dusjer ofte, fører det til at huden mister fett, og den tørre huden klør.

Så prøv å dusj sjeldnere og ikke bruk mye såpe. Isåfall bruk sjampo og såpe med nøytral ph og uten parfyme. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr istedet for å gni hardt. Det lønner seg også å ta ett oljebad innemellom.

Smør deg flere ganger i løpet av dagen med en fuktighetsbevarende krem, og uten parfyme.

Har du en sterk kløe, rød og sår hud kan årsaken være allergi. Det er noe som heter kontaktallergi som oppstår når huden kommer i kontakt med noe den ikke tåler. Som for eksempel nikkel, gummihansker og beltespenner. Men mange reagerer også på såpe og parfyme. En test hos legen kan finne ut om man er allergisk, eller så bruk en fuktighetskrem og såpe som passer for sensitiv hud.

Det finnes også kløe for i overgansalder, da føles det som om det kryper maur på huden, da lønner det seg å øke inntaket av omega 3, men bruk også fuktighetskrem og drikk mye vann.

Atopisk eksem er en annen type kløe, som gjerne oppstår i de første levemånedene, men mange har en tendens til å få tørr og kløende hud resten av livet, da reagerer man blant annet på tørr luft, svette, stress, såper, ull, vaskemidler, kjemikaler og enkelte matvarer.

Vil man ha en god kontroll på atopisk eksem bør inneluften ikke være for tørr, unngå kjæledyr og røyking. Ikke bruk for varme klær, bad og dusj sjeldent, gni huden minst mulig og bruk et mykt håndkle.

En annen er Psoriasis som er en mer mild konstant kløe, røde flekker med sølvhvit, skjellende overflate. Det starter med små flekker som vokser og får en sølvhvit skjellende overflate, som kalles plakk. Det går ikke ann å kurere dette, men å lindre plagene, som gjøres med diverse kremer og salver og ta D-vitamin. Er man veldig plaget vurderes det lysbehandling med solarium.

Andre årsaker kan være insektstikk, allergiske reaksjoner som elveblest. Men det kan også dreie seg om høyt stoffskifte, lavt stoffskifte, sukkersyke, lymfomer, leukemi, leversykdommer, nyresykdommer og noen krefttyper.