Symptomer

Klør huden, eller stikker den etter at man har påført dagkrem og gir sminken urenheter og røde utslett. Da er nok mest sannsynlig huden sensitiv. Sensitiv hud kan man være født med, men det kan også skyldes livsstil og miljø.

Når man har sensitiv hud kjennes huden tørr, stram, har utslett og rødmussende partier. Huden er også mere utsatt for eksem, elveblest, kviser og hudsykdommen rosacea.

Sensitiv hud er gjerne tørr, ømfintlig, men også fet eller kombinert hudtype.

Det skjer som regel etter bruk av produkter som ikke passer hudtypen, eller som inneholder sterke, uttørkende stoffer som såpe og sprit.

Og for all det ikke bruk bodylotion i ansiktet.

Det lureste er å bruke produkter som er testet på personer med sensitiv hud, men man kan uansett reagere, det er helt individuelt, noe kan passe for en type hud, men ikke for en annen.

Huden reagerer på mer enn hudpleie og allergi mot sminkeproduktersminke, stress, livsstil, mat, hormoner og alkoholer er også faktorer som kan komme inn.

Men det er også temperaturforandrandringer, forurensing, kjemiske stoffer, vær og vind kan spille inn. Selv sterke hudpleprodukter kan gjøre huden følsom og irritert.

Man kan få en betennelsereaksjon i huden, fordi hudbarrieren som skal beskytte huden er svekket, da kan resultatet bli rød og ru hud, som kan svi og klø og få blemmer.

Sensitiv hud reagerer allergisk på irriterende stoffer, som parfyme og lanolin. Men slik akutt kontakteksem går fort over, fjern produktet, legg på en kald klut eller lindrenende gelè.

Men fortsetter man å utsette huden for disse stoffene, kan man utvikle en sterk, allergisk reaksjon.

I kremer til sensitiv hud, skal det kun være stoffer som ikke skal være allergifremkallende.