Tørr hud hos barn

Mye vasking, tørr luft og kulde kan gjøre barnehuden

Tørr barnehudtørr.

Det som lindrer denne tørre huden er skånsom vask og en fettrik fuktighetskrem. Tørr hud kan være plagsomt, for den kan føles stram, klø og kan flasse, men det er ikke en sykdom. Det er gjerne om vinteren plagene kommer. Det som også følger med tørr hud, er ofte eksem. Men er ikke barnet plaget av den tørre huden, holder det med en skånsom vask, for å rengjøre huden.

De første ukene etter fødsel er det det helt normalt at huden kan flasse litt, og det trenger ikke å behandles. Men sørg for at huden får litt luft, bruk helst ikke kremer eller salver på babyens hud. Men det er viktig at huden er ren, og vask nye klær, nye håndklær og nytt sengetøy.

Behandling av tørr hud, det er best å bruke en olje eller en badeolje. Fordi olje ikke fjerner hudens naturlige fettlag, kun skitt og smuss.

Bruk helst ikke såpe, men gjør man det, skyll bort alle såperester. Ikke dusj barnet for ofte, kun ett par ganger i uken og ikke lenger enn rundt 10 minutter. Bruk heller ikke for varmt vann, for det kan tørke ut huden enda mer. Ikke tørk huden for hardt, klapp heller huden tørr. Like etter badet, må man smøre barnet med en fuktighetskrem.

En bra fuktighetskrem til barn er en fettrik krem, disse kremene kan føles klissete og bruker lang tid på å trekke inn i huden. Vent en stund med å ta på klær, så kremen får tid til å trekke inn i huden. Det er lurt å smøre barnet flere ganger om dagen, hvis mulig.

Er huden så tørr at det har oppstått sprekker, kan det gi en liten svie kremen blir smurt på, men den er forbigående og ikke farlig, men kan gjøre at barnet vegrer seg mot å bli smurt.

Det må ikke være parfyme eller parabener i fuktighetskremen, som kan fremkalle allergi hos barnet.

Hvis fuktighetskremen ikke funker, så kan man prøve hydrokortison som er reseptfri, i en ukes tid. Hvis ikke det skulle hjelpe, kan legen gi noe sterkere som kortisonkrem eller allergimedisin i tablettform.

Hva slags klær barnet skal gå med er like viktig, for det er viktig å dekke til den tørre huden, så den ikke blir utsatt for kulde og vind. Noen kan reagere med kløe av ullundertøy, prøv ulike typer ull eller bruk bomull innerst.

Bruk en mild, uparfymert vaskemiddel til klesvasken, ikke bruk mykgjørende midler, og skyld klærne en ekstra gang, det er for å redusere irrtasjonen fra klærne.

Kuldekrem er også bra å bruke, en med høyt fettinnhold, for den beskytter huden mot uttørring. Er det vann i kuldekremen, må den påføres 15-20 minutter før man går ut.